Al día
La Generalitat obre una línia d’ajuts de fins a 150.000 euros per empresa per a projectes d’R+D d’economia circular en l’àmbit dels residus
- Es tracta de la línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental conjunta entre ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya, que compta amb un pressupost inicial d’1 milió d’euros
- Des del 2018 s’han destinat 3,3 milions a una trentena d’empreses que han invertit més de 8,5 milions d’euros en projectes d’R+D en aquest àmbit
La Generalitat de Catalunya ha obert una línia d’ajuts per incentivar nous projectes d’R+D d’empreses catalanes en l’àmbit dels residus. Es destinaran ajuts de fins a 150.000 euros per empresa amb l’objectiu d’accelerar l’economia circular a Catalunya a través de nous projectes d’R+D que permetin crear nous materials, productes o processos a partir de residus perquè es mantinguin el màxim de temps possible dins l’economia.
Impulsada per ACCIÓ, l’Agència Catalana per a la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament de Territori i Sostenibilitat, es tracta de la línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental en projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus, que compta amb un pressupost inicial d’1 milió d’euros. Les empreses que tinguin capacitat per dur a terme R+D i com a mínim quatre anys de vida poden presentar fins al 30 de juny la sol·licitud per accedir-hi en aquest enllaç.
Ho han donat a conèixer el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en el marc de l’acte de presentació d’aquesta convocatòria a les empreses catalanes aquest dijous a la tarda.
La iniciativa es va posar en marxa l’any 2018 i fins ara s’han destinat 3,3 milions a una trentena d’empreses que han invertit més de 8,5 milions d’euros en projectes d’R+D en l’àmbit dels residus. El pressupost de la línia prové majoritàriament del fons del cànon de residus industrials que gestiona l’ARC.
Durant la jornada, dues empreses beneficiaries de l’ajut de la convocatòria 2020 han explicat la finalitat dels projectes d’R+D que estan desenvolupant. Així, l’empresa Marteen Sports World ha donat a conèixer el projecte de reaprofitament d’olis per crear lubricants per la mobilitat. Els residus d’olis serveixen per recuperació energètica o es valoritzen quasi en la seva totalitat per a l’obtenció de biocombustibles com el biodiesel. De la seva banda, Nordverd-Sorigué ha presentat el seu projecte per eliminar les olors dels residus d’envasos rígids plàstics per tal d’afavorir el seu reciclatge i la seva reutilització. El consum de plàstic està creixent exponencialment i cada dia es generen 300 milions de tones de residus plàstics al món.
Nou clúster del sector dels residus a CatalunyaEn el marc de l’acte s’ha destacat l’activació aquest 2021 d’un nou clúster de l’àmbit dels residus impulsat per ACCIÓ i l’ARC, el primer d’aquest sector a Catalunya. Comptarà amb un pla d’accions que inclourà activitats de capacitació, internacionalització, R+D, foment de la innovació o accions interclústers, entre d’altres.
El nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. La iniciativa també treballarà conjuntament amb els agents d’entorn del sector dels residus, tant de l’àmbit de la innovació i la recerca com de l’àmbit de la formació.